Jak powinien wyglądać ubiór pracownika gastronomii?
31 stycznia, 2024Jak należy ubierać się, gdy pracujemy w branży gastronomicznej? Cóż, można tu podać przynajmniej kilka odpowiedzi i wszystkie będą absolutnie poprawne. O tym, jakie aspekty trzeba wziąć pod uwagę, piszemy w naszym artykule.
BHP przede wszystkim
Odpowiedź na tytułowe pytanie o ubiór pracownika gastronomii należy zacząć od stwierdzenia, że przede wszystkim powinien on zapewniać bezpieczeństwo i higienę pracy. Oznacza to, że porządny, elegancki fartuch kuchenny powinien spełniać wymogi ochronne przed zabrudzeniami, należy także zadbać o nakrycie głowy, które zabezpieczy efekt naszej pracy przed obecnością m.in. włosów. Noszone obuwie w szczególny sposób powinno zabezpieczać przed poślizgnięciem się – w restauracyjnej kuchni wcale nie jest trudno o rozlaną ciecz na podłodze, a to już prosta droga do wypadku. Oczywiście nic nie zastąpi po prostu dbałości o higienę i usuwania takich zanieczyszczeń na bieżąco.
Komfort pracy
Prócz samego bezpieczeństwa niezbędne jest również zatroszczenie się o aspekt praktyczny, czyli po prosty wygodę. Ubiór nie może być zbyt obcisły, aby nie krępował ruchów, zwłaszcza że zawód kucharza czy kelnera wymaga pewnej dynamiki w działaniu. Nie może być również zbyt luźny, byłoby to proszenie się o wypadek przy pracy, zahaczając o coś, co stoi nam na drodze. Podobnie w przypadku noszonego obuwia – pracownik restauracji spędzi w nim wiele godzin, dobrze zatem, by czuł się w nim komfortowo. Zakup odpowiedniego ubioru bardzo szybko dowiedzie swojej wartości.
Profesjonalny wygląd
Pamiętając o aspektach związanych z wygodą i bezpieczeństwem, nie można zapominać o tym, że stare powiedzenie mówi „jak cię widzą, tak cię piszą”. Prezencja ma istotne znaczenie w kreowaniu pozytywnego i profesjonalnego wizerunku w restauracji. Elegancki fartuch kuchenny z naszytym logo i nazwą lokalu, utrzymany w jednolitym stylu i kolorystyce ubiór całego zespołu – to są obowiązkowe kwestie, o jakie trzeba zatroszczyć się, kreując postrzeganie restauracji przez gości.
Wszystkie wymienione wyżej aspekty ubioru pracownika gastronomii nieuchronnie prowadzą nas do jednego wniosku, a mianowicie takiego, że nie jest to coś, co można pozostawić absolutnemu przypadkowi. Zakup powinien być przemyślany pod każdym względem. Należałoby wręcz na to patrzyć z perspektywy ekonomicznej – lepiej jeden raz dokonać dobrego zakupu, niż być skazanym na konieczność wprowadzania poprawek w pracowniczej garderobie, które będą niezbędne, jeśli zignorujemy wskazania dotyczące BHP czy kreowania profesjonalnego wizerunku.